Continuare Capitolul 3



Intr-un magazin pe canapeaua de asteptare doi gemeni grasuti imbracati in costume marinaresti se distreaza batunde-se cu pernele, si din cand in cand cate unul trebuie sa-si prinda sau sa-si rearanjeze sapca de marinar.Guido si Feruccio astepta langa cei doi cand din spatele camerei propietarul iese carand o bucata groasa de testauri pe care o aseaza pe un raft plin de alte bucati colorate.

-          Ai inteles? Daca nu te-ai mai gandi atat de mult la poezie.. Ti-ai face tatal mai fericit si ai face mai multi bani decat el, spune acesta dandu-si palaria jos si punand-o pe tejghea

-          Asa-i Oreste. Exact asta ii spun si eu, confirma Guido intorcandu-se spre prietenul lui pentru a le explica pe inteles amndurora. Trebuie sa devii om asezat! 

Ochii ii fug la palaria din fata lui si se repede asupra ei

-          Ce palarie frumoasa! Cum imi sta Feruccio? Intreaba aranjandu-si si sacoul pentru ca prietenul lui sa aiba o imagine completa a combinarii dintre obiectele vestimentare. Raspunzandu-si tot el declara ca bine. Cum imi sta? il intreaba si pe Oreste

-          Bine, dar aceasta e a mea ii aminteste acesta luandui-o de pe cap si punandu-i inapoi palaria.

-          De cand incep lucru? Se intereseaza Feruccio.

-          Ai intarziat deja. Chiar acum! Vine raspunsul proprietarului incurajnadu-l sa se apuce imediat de lucru, in timp ce Guido isi manifesta bucuria fata de noua slujba gasita de prietenul lui. 

-          Ia fotoliul acela si du-l in atelier ii spune Oreste aratandu-i cu o inclinatie a capului directia in care sa o ia pentru a indeplina misunea data.

-          Acela? Intreaba Guido intinzand o mana in directia banuita in timp ce Feruccio se indreapta spre un scaun din spatele incaperii, dandu-si haina jos si pregatindu-se de mutare in chicotelile baietilor care isi tot trantesc perne in cap.

-          Acela, i se raspunde, Oreste intorcandu-se si aratand spre un alt scaun. 

Guido profita de distragerea produsa si face iar un schimb rapid de palarii.

-          Si fii atent cu el! Il mai atentioneaza proprietarul Feruccio carand deja scaunul spre atelierul acestuia. 

-          Bun. Ma duc acum la primarie. La revedere. I se adreseaza Gudio rapid ridicand usor palaria si oferind mana spre salutare. 

-          La revedere, spune Oreste strangandu-i mana, si.. fiti copii cuminti, continua luandu-si inapoi palaria si punandu-i-o la loc pe a lui Guido surprins ca i-a fost observata miscarea. Pentru ca traim in vremuri grele, il mai informa, apasandu-i cu o mana palaria pe cap si cu cealalta continuand strangerea mainii.

-          Timpuri grele? Intreaba ingrijorat Guido uitandu-se pe geamul magazinului. De ce, ce simpatii politice ai? Adauga interesat asteptand un raspuns explicator.

-          Benito! Adolpho! Fiti cuminti! Striga la ei Oreste, in timp ce o perna zboara prin aer pe deasupra unei speci de marinar doborand o serie de testauri de tapiterie asezute pe un raft. 

Cei doi se opresc si se aseaza cu mainile pe genunchi cu ochii la tatal lor.

-          Ce spuneai? Il intreaba acesta pe Guido.

Acesta ii urmareste in continuare privirea gandindu-se daca sa mai repete.

-          Spuneam, cum mai merg treburile? Ingana el, in timp ce de pe-o parte pe alta a canapelei se trimit impunsaturi din bratul grasut al unui marinar in al celuilalt si lovituri de picioare. La revedere, atunci.. spuse dar Oreste sari la zgomotul dinspre atelier, strigand:

-          Ai grija! Ii rupi picioarele, ajutandu-l pe Feruccio sa plaseze cum trebuie scaunul pentru a putea intra pe usa. 

Guido profita iar de ocazie pentru a-si schimba palaria si striga La revedere iesind in fuga din magazin.

-          La reve..  se intoarce zambind Oreste cu mainile pe scaun, dar cand observa palaria lui Guido care a disparut in graba din magazin stand inca pe tejghea se indreapta cu pasi repezi spre aceasta apucand-o in mana, si apoi spre usa, dar Guido nu se mai zari nicaieri.

Lovi cu palaria peste mana si se intoarse suparat in magazin.

-          A plecat. Si mi-a luat palaria. Las ca-l gasesc eu. Spune suparat punand palaria aproape mototolita inapoi pe tejghea, dupa care se intoarse spre cei doi baieti.

Benito, vezi ca-ti dau o palma striga aratandu-i baiatului mana pe care intentiona s-o foloseasca in administrarea pedepsei.

Leave a Reply